Velkommen til Pludr

Pludr er et bogstavspil, hvor det gælder om at finde så mange ord som muligt i et lille kvadrat på bare fem gange fem tilfældige bogstaver.

Ordene skal være på mindst fire bogstaver. Bogstaverne kan ikke bare plukkes frit fra spillepladen – de skal hænge sammen i en kæde. Det vil sige, at bogstavernes felter skal grænse op til hinanden.

Ordene skal således kunne dannes af bogstaver, der ligger på række:

Vi kan hjælpes ad

På den måde er Pludr en mellemting af kryds og tværs og soduko. Men Pludr er mere end det – det er både en individuel og en kollektiv udfordring. Til forskel fra en kryds og tværs, hvor fordringerne på forhånd er oplyst, kan vi i Pludr hjælpe hinanden med at finde ordene ved hjælp af små hints, som man skriver i spillets chat.

Et eksempel kunne være: ”hint K4: levende billeder” eller ”hint K4: biograf” Bogstavet, K, efterfulgt af firtallet betyder, at der findes et ord på fire bogstaver, som begynder med K, og som ifølge de to hints har noget med levende billeder eller en biograf at gøre.

Kast et blik på spillepladen herover og se om du kan finde sådan et ord. Med lidt held og et vist ordforråd, opdager du hurtigt, at det er ordet, KINO, der skal findes:

Et andet hint kunne være: ”K4 giver 5 point”. Hvert bogstav på spillepladen scorer et vist antal point, som er angivet med et lille tal på hvert bogstavfelt. På den måde kan man også regne sig frem til et ord på fire bogstaver, der begynder med K, og som scorer fem point: 2 point for K og et point for hvert af bogstaverne, I, N, og O.

Hints

Her er flere eksempler på hints til det bestemte ord, der skal findes. På spillepladen har vi markeret bogstavernes rækkefølge med en grøn linje.

”hint i6: nærhed for eksempel mellem mennesker” (INTIMT)
”hint D5: amerikansk kage med hul igennem” (DONUT)
”hint T6: bluse eller dragt” (TUNIKA)
”hint H6: oldtidsfolk – scorer 28 point” (HITTIT)
”hint M6: halvabe – scorer 28 point” (MAKIEN)

Bøjningsformer

Som det fremgår af dette sidste eksempel, er det ordet, MAKI, som man kan slå op i Retskrivningsordbogen, vi skal have fat i. Men her er det den bestemte bøjningsfor (-en), der gør, at ordet er på seks bogstaver og derfor scorer 28 point. Vi kunne også nøjes med at score seks point, ved at gætte ordet MAKI, der jo kun er på fire bogstaver.

Sådan er det ofte – det samme ord kan findes i flere udgaver/med flere bøjningsformer på spillepladen, og så gælder det selvfølgelig om at få gættet dem alle sammen.

Dit ordforråd vokser

Når du går i gang med at finde ordene, bliver du oplyst om, hvor mange ord du hidtil har gættet eller point, du har scoret. men du får også at vide, hvor mange ord der i alt gemmer sig på spillepladen – og hvor mange point du scorer, hvis du kan finde samtlige ord.

Finder du samtlige ord, har du ikke bare klaret dagens spil – du stryger også højt op på Pludrs high score-liste. Som ny spiller på Pludr, nøjes du måske i første omgang med se, hvor mange ord, du kan finde, før du rammer ”muren” og bare ikke kan finde flere ord. Men der går ikke lang tid, før du vil opdage, at du med Pludr får udvidet de ordforråd, og så kan du pludselig være med i kapløbet om at komme helt til tops – på high score-listen.

230.665 ord

På listen over dine gættede ord, kan du klikke på hvert ord og ofte læse, hvad ordet betyder. Det er dog ikke alle ord, du her kan få en forklaring på. Men nogle af de mere drilske ord, kan du så slå op og finde en forklaring på på Pludrs blog: http://blog.pludr.dk

Bogstaverne på spillepladen udskiftes en gang i døgnet, så du har altså 24 timer til at nå i mål. Men de skrappe spillere på Pludr kan nogle gange finde samtlige ord på en times tid.

Pludrs database rummer i øjeblikket 230.665 ord. Vi har aftalt, at navneord med ejefalds-s ikke tæller, så hvis vi støder på sådan et ord, vil det blive slettet fra databasen. Det samme gør vi med egenavne, stednavne, forkortelser og forkert stavede ord. Ofte opdager vi også, at ord eller bestemte bøjningsformer af et ord mangler i databasen. Dem føjer vi også løbende til databasen.

Bydeformer

Nogle af de ord, som mange spillere på Pludr lige skal vænne sig til, er de specielle danske bydeformer. Udsagnsordet, at synge, bliver for eksempel i bydeformen til ”syng”. Det synes de fleste er helt normalt. Til gengæld er der mange, som synes, at udsagnsordet, at cykle, ser helt forkert ud i bydeformen: ”cykl”. Men det er altså korrekt dansk – sådan bøjes ”at cykle” i bydeform. Det er værd at bemærke, at Pludrs database på den måde rummer mange sjove bydeformer.

Genstridige ord

Det er også værd at bemærke, at Pludrs database ikke bare rummer ord, som man kan slå op i Retskrivningsordbogen – her på Pludr kan man også finde ord, som man kan slå op i Ordbog Over Det Danske Sprog, ligesom man kan finde ord, der endnu ikke er kommet med i Retskrivningsordbogen.

Nogle af de specielle og genstridige ord skriver vi om på Pludrs blog, der jævnligt bliver opdateret. De fleste af de mere specielle ord, som på et eller andet tidspunkt har været mede i et af spillene, kan man til hver en tid slå op og finde en forklaring på i bloggens ordlister.

Start-tider for nye spil

Som tidligere nævnt, så starter der et nyt spil hver dag. Her kan du se hvornår det næste spil starter:

Mandag kl. 19:00
Tirsdag kl. 19:00
Onsdag kl. 19:00
Torsdag kl. 19:00
Fredag kl. 21:00
Lørdag kl. 21:00
Søndag kl. 19:00

Tekniske problemer?

Hvis du oplever tekniske problemer med Pludr, så er du altid velkommen til at kontakte os via E-mail:
[email protected]